Grönkål

Grönkål är en av våra populäraste grönsaker. Den är väldigt nyttig då den innehåller järn, C & A-vitamin. Säsongen för grönkål har utökats de senaste åren då den har blivit väldigt populär. Vi skördar vår första grönkål i början av augusti och sedan fram till efter jul.

Tips!

Grönkålen går att använda till mycket mer än den halländska långkålen. Det går bl.a. att göra chips, soppa, paj eller varför inte en nyttig drink. Något annat som också är gott är att ha i grönkål i potatisgratängen.

Recept

Här tipsar vi om några riktigt goda grönkålsrecept.

Potatisgratäng med grönkål

1 kilo potatis, King Edward
3 dl finhackad grönkål
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
200g kassler
2,5 dl riven ost
Salt

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen.  Smörja en ugnsäker form och bred ut hälften av potatisen.  Lägg kassler, grönkål och hälften av osten på potatisen. Täck med resten av potatisen. Pressa i vitlöken i grädden och häll över gratängen och salta ev. Strö över resten av osten.  Grädda ca 40-50 minuter.

Långkål

2,5 st grönkålsstånd
Köttbuljong  el. skinkspad
2 msk smör
2 dl grädde
kryddpeppar
Sirap el. socker
Salt

GÖR SÅ HÄR: Repa grönkålen och lägg den i en kastrull och koka den mjuk i buljong el skinkspad i 15-20 min.  Häll av i durkslag. Hacka kålen grovt. Fräs kålen i smör och späd med grädde. Låt småkoka i 4-5 min och smaka av med salt och kryddpeppar. Söta med lite sirap el socker.